Faalangstgids.nl

Succes - Controle - Faalangst

Angst om te falen begint met verlangen naar succes of iets graag willen. Succes is ontzettend belangrijk in onze maatschappij. De druk om te presteren neemt hierdoor toe. In de westerse samenleving wordt identiteit (of wie je bent) verward met sociale status, geld, macht en relaties. Langs de weg van succes proberen we gelukkig te worden. Wat succes betekent voor iemand verschilt per individu. Voor de één is succes het behalen van een diploma, terwijl voor een ander veel geld verdienen of het vinden van de juiste partner succes is.

faalangst en controle

Om succesvol te zijn proberen we tevergeefs invloed (controle) uit te oefenen over onze toekomst. Gedachten die over de toekomst gaan worden controlegedachten genoemd. Een controlegedachte begint vaak met de vraag 'wat als'?

Wat als ik mijn baan verlies? Wat als ik afgewezen wordt? Wat zullen anderen mensen wel niet denken? Wat als ik moet blozen? Wat als ik faal? Het resultaat van een controlegedachte is angst. Een negatieve emotie die je blokkeert en fysieke stress veroorzaakt.

Kenmerken

Faalangst geeft een naar of vervelend gevoel.  Het is een spanning die het lichaam in opperste staat van alertheid brengt. Gezonde spanning is niet erg en helpt je om een goede prestatie te leveren, maar teveel spanning leidt tot problemen.

Presteren en falen


Piekeren kan je 's nachts wakker houden door de vele zorgen die zich in je hoofd afspelen. Hierdoor wordt het moeilijker om de volgende dag optimaal te presteren.

Het ondernemen van actie wordt ook bemoeilijkt door nervositeit. Door de angst die je voelt is er de wens om te vluchten of datgene te vermijden waar je bang voor bent. Onzekerheid kan ervoor zorgen dat je belangrijke zaken uitstelt of niet begint aan leuke of nieuwe uitdagingen.

Symptomen van faalangst zijn: klamme handen, zweetproductie, blozen of rode wangen, snelle en oppervlakkige ademhaling, een droge mond, verminderde nachtrust, niet kunnen nadenken (black out), stress of dichtslaan (niet meer weten wat te zeggen of verlegen zijn).

Lees verder


Privacybeleid | Disclaimer |Algemene voorwaarden | Sitemap