Faalangstgids.nl

Onzekerheid overwinnen en zelfvertrouwen vergroten

Vergroot je zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is een positief gevoel en het geloof in eigen kunnen. Faalangst is de keerzijde van de medaille, namelijk negatieve gevoelens en een gebrek aan vertrouwen in jezelf. 

De basis voor het vergroten van je zelfvertrouwen is jezelf accepteren zoals je bent. Wanneer je namelijk ontevreden over jezelf bent dan ondermijn je het zelfvertrouwen.

Veel mensen hebben moeite om zichzelf te accepteren. Dat komt vaak omdat we in ons hoofd een ideaalbeeld hebben van hoe we graag willen zijn. Wanneer je vervolgens in de praktijk niet aan dat ideaalbeeld voldoet dan volgen er negatieve gevoelens als teleurstelling en balen van jezelf.

Als je te kritisch bent tegenover jezelf dan doe je afbreuk aan je eigenwaarde. Perfectionisme (te hoge eisen stellen aan jezelf) maakt dat je zelf je grootste vijand wordt. Op school of op het werk kan een kritische houding je enorm veel opleveren, maar op het gebied van eigenwaarde werkt negatieve kritiek averechts.

Je bent niet goed genoeg...

Perfectionisme

illustratie: perfectionisme & kind

Perfectionisme is een gevolg van de wens of ambitie om succesvol te zijn of geliefd te zijn. Er is niets mis met doelen stellen of iets willen bereiken, maar realiseer je dat perfectionisme een strategie is waarmee jij jezelf alleen maar saboteert.

We zijn in onze samenleving zo gericht op presteren en succes dat de kans groot is dat jij gelooft dat je meer uit jezelf moet halen om goed genoeg te zijn. Als ik nu tegen jou zou zeggen ' je bent goed zoals je bent' dan kan het zijn dan de boodschap niet aankomt of er volgt een reactie als 'het zal wel'. En de reden dat de boodschap vaak niet aankomt is dat je diep van binnen gelooft dat je niet genoeg bent.

Wanneer je door het leven gaat met de negatieve overtuiging dat je niet goed genoeg bent dan zul je de neiging hebben om jezelf voortdurend te bewijzen of beter te presteren. De boog kan alleen niet altijd gespannen staan, waardoor je een uitlaatklep nodig hebt. Alcoholisme, vreetbuien en andere slechte leefgewoonten zijn niet zelden het gevolg van zelfhaat door ambitie, perfectionisme en de bijhorende negatieve gevoelens.

Voor wie zijn zelfvertrouwen wil vergroten en faalangst wil reduceren zijn er tal van mentale oefeningen beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld negatieve overtuigingen ombuigen naar positieve gedachten. Realiseer je alleen dat zonder 'acceptatie' deze technieken weinig nut hebben. De weg naar meer innerlijke rust en zelfvertrouwen begint altijd met het accepteren van jezelf. Het belang van jezelf accepteren kan ik dan ook niet genoeg benadrukken.

Maximaal zelfvertrouwen

maximaal zelfvertrouwen

Een belangrijk aandachtspunt is om niet te zoeken naar maximale zelfverzekerheid. Maximaal zelfverzekerd zijn bestaat immers niet. Er zullen zich altijd nieuwe situaties of uitdagingen voordoen die gezonde spanning met zich meebrengen.

Elke spannende situatie is een kans voor je om moed te tonen. Moed betekent actie ondernemen; ook al ben je bang of onzeker. De paradox is dat je meer zelfvertrouwen krijgt naarmate je vaker uit je comfortzone stapt. Je leert dat je prima in staat bent om te handelen buiten je comfortzone, waardoor het vertrouwen in jezelf toe neemt.

Kortom, om actie te ondernemen heb je geen maximaal zelfvertrouwen nodig. Het werkt juist andersom. Je krijgt meer zelfvertrouwen door het ondernemen van actie, waardoor het ondernemen van actie buiten je comfortzone steeds beter gaat.

Onzekerheid overwinnen

Wanneer je wat aan verlegenheid of onzekerheid wilt doen dan helpt het om doelen te stellen. Het maakt niet uit of dit kleine of grote stappen zijn, zolang je maar stappen onderneemt. Je kunt jezelf bijvoorbeeld ten doel stellen om vaker je mening te geven. Of om eerder je hand op te steken tijdens een vragenrondje.

Het ondernemen van actie buiten je comfortzone zorgt ervoor dat jij controlepunten afbreekt. Je breekt door de muren van de weerstand heen. Onzekerheid  of verlegenheid overwinnen heeft niets met denken te maken. Het verstand helpt ons de juiste keuzes te maken, maar als het op moed aankomt dan kan zij je niet helpen. Moed betekent actie ondernemen, ongeacht wat je denkt of voelt.

Jezelf overwinnen is een uitdaging waarbij je alle hulp goed kunt gebruiken. Vele mensen hebben al geprofiteerd van een coachingstraject en zijn hierdoor positief veranderd. Heb je al eens overwogen om zelf een coach in te schakelen? Ga naar behandeling.


Privacybeleid | Disclaimer |Algemene voorwaarden | Sitemap