Faalangstgids.nl

Faalangst volwassenen en kinderen

Controle leren loslatenFaalangst ontstaat meestal in de kinderjaren. Als volwassene kun je jaren later nog steeds last hebben van de negatieve effecten.

Bij faalangst wordt je gehinderd door negatieve emoties die spanning met zich meebrengen en een blokkade in je lichaam veroorzaken. Door de negatieve gevoelens wordt het moeilijker om op een positieve manier met uitdagingen om te gaan.

Angst om te falen gaat gepaard met het verlangen om te presteren of iets goed te doen. We willen bijvoorbeeld succesvol zijn tijdens een examen of presentatie.


Persoonlijke groei voor een fijner leven

Bekijk video

 


'Moeten' presteren

Het verlangen naar succes speelt een belangrijke rol in het veroorzaken van angst. Kinderen leren op school dat er bepaalde prestaties van hen verwacht worden door hun omgeving. Onbewust voelt een kind aan dat liefde of goedkeuring van de ouders en de maatschappij afhankelijk is van zijn of haar gedrag en prestaties.

Emotioneel misbruikOuders hebben dikwijls het beste met hun kind voor, maar onbedoeld ontstaan er toch vaak emotionele wonden in de jeugd. In de bestseller 'het drama van het begaafde kind' van de bekende psychotherapeut Alice Miller wordt uitvoerig op deze problematiek ingegaan.

In veel gevallen is de angst om te falen toe te wijzen aan te weinig emotionele intimiteit tussen ouders en kinderen. Je kunt als kind een gelukkige jeugd hebben gehad, maar toch te weinig op emotioneel gebied ondersteund zijn. Zo wordt er in veel gezinnen niet gemakkelijk over gevoelens gesproken.

Emotioneel misbruik wordt meestal toegewezen aan gebeurtenissen die niet hadden mogen gebeuren. Zoals het kleineren van een kind door een dominante ouder. Wat daarbij nogal eens vergeten wordt is dat emotioneel misbruik ook bestaat uit gebeurtenissen die juist hadden moeten gebeuren, maar niet plaatsvonden. Zo krijgen sommige kinderen te weinig aandacht, omdat de ouder(s) teveel bezig zijn met werk of andere prioriteiten.

Het is echter tekort door de bocht om een eenduidige oorzaak voor faalangst aan te wijzen. De opvoeding en conditionering spelen een belangrijke rol, maar aanleg is ook mogelijk. Een tweeling kan dezelfde opvoeding hebben genoten, maar toch qua karakter van elkaar verschillen. De één is mogelijk assertiever dan de ander.

Als volwassene blijft men vaak worstelen met de problemen die in de jeugd zijn ontstaan. Gelukkig is het mogelijk om angst en onzekerheid te overwinnen met voldoende inzet en inzicht.


Lees meer

Kenmerken/symptomen
Sociale faalangst
Verlegen zijn
Blozen
Tips voor persoonlijke effectiviteit
Onzekerheid overwinnen


Privacybeleid | Disclaimer |Algemene voorwaarden | Sitemap